Jedini put koji vodi napred

Jedna neobicna ali jednostavna tajna mudrosti svih epoha uchi nas da i najmanji chin altruizma, svaka ljubaznost i davanje obogacuju, a da svaki napor da se osvoje bogatstvo i moc slabi i osiromashuje. To su znali i o tome nas uchili Indijci, grcki filozofi i Hrist, i posle njih hiljade mudraca i pesnika cija su dela prezivljavala epohe u kojima su ziveli, dok su kraljevstva i kraljevi njihovog doba nestali i zaboravljeni. Mozete da se slozite s Hristom ili s Platonom, sa Shilerom ili Spinozom: svuda vrhovna mudrost uchi nas da nisu ni moc ni bogatstvo ono sto nas chini srecnim vec samo ljubav. Svaki altruizam, svako odricanje u ime ljubavi, svako saosecanje, svako davanje sebe izgleda kao gubljenje vremena, kao lishavanje, ali nije: to je obogacivanje i uzdizanje i jedini put koji vodi napred.

Herman Hese – „Umetnost dokolice“

Objavljeno od strane

Ivan Minic

Me, version 1.0 RC1.

One thought on “Jedini put koji vodi napred”

  1. Zaista, ovo je treći put ove godine da nailazim na blogovima da se citira ova Heseova knjiga. Čovek je zaista pogodio naslov knjige, i na neki čudan ali u isto vreme smisleni način ga je povezao sa njenim sadržajem.
    A ljubav, pa još u proleće, mogu reći iz svog iskustva da je to divno iskustvo, i jedva čekam svaki tenutak da je vidim i budem sa njom. Ali odoh sad bez veze u off od samog posta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *