2 komentara

Da li je ljubav bolest?

Da li je ljubav bolest? Jeste, al’ neprelazna. Mozete nekoga ljubiti i ljubiti, ali ga necete zaraziti ljubavlju.
Mnoge žene mogle bi mnogo i lepo da vole, ali nemaju koga. Svi se prave da su vec voljeni, sramota ih je da priznaju da nisu.
Budni su oni koji vole, još spavaju oni koji su voljeni.
Juce je neko nasao ono sto nije tražio. Ono sto je on tražio nasao je neko drugi.
Muž je ime za onoga koji vas je nekad voleo. Žena je ime za onu koja je volela nekog drugog a udala se za vas.
Ako mozete nemojte voleti one koji vas ne vole. Ako to ne mozete, volite ih samo malo. Ako ni to ne mozete, volite ih mnogo ali kratko.
Neko je prevario onu koju voli sa onom sa kojom živi.
Lako je voleti one koji vas ne vole. Pokusajte jednom da volite one koji vas vole.
Nemojte nikoga toliko voleti da vas on zbog toga ne voli.
Ko je bio voljen, zaboravio je. Uspomene imaju samo oni koji su voleli.
Volite se kad niste zajedno. To je prava ljubav. Ko ume da se voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje s kim je.
Jutros je jedan mladic u tramvaju izgubio pamet. Molimo malu, pegavu plavusu da je vrati. Posle je mogu i zajedno koristiti.

Dusko Radovic

Posted by

Me, version 1.0 RC1.

omentara

  1. Dragi moj – rekao mi je jedanput, ne kod kuće, nego na ulici, posle jednog dužeg razgovora; ja sam ga pratio. – Dragi moj, voleti ljude takvi kakvi su, to je nemoguće. A ipak se mora. I zato, kad im činiš dobro, stegni srce, zapuši nos i zatvori oči (ovo poslednje je neophodno). Podnosi zlo od njih, ne ljuti se na njih ako možeš, “seti se da si i ti čovek”. Naravno, moraš sa njima biti strog, ako ti je dato da budeš iole pametniji od osrednjeg. Ljudi su po prirodi svojoj niski i spremni da vole iz straha; ne daj se takvoj ljubavi, i ne prestani da prezireš. Negde u Kuranu Alah naređuje proroku da na “nepokorne” gleda kao na miševe, da im čini dobro i da prođe mimo. Ovo je malo gordo, ali tačno. Nauči da ljude prezireš čak i kad su dobri, jer su tada najčešće rđavi. O, dragi moj, to sam ti rekao sudeći po sebi! Ko iole nije glup, taj ne može da živi a da sebe ne prezire, bio čestit ili ne bio, svejedno. Ljubiti bližnjega svoga, a ne prezirati ga – to nije moguće. Po mom mišljenju, čovek je rođen sa fizičkom nemogućnošću da voli bližnjega svoga. Tu je neka greška u rečima još od početka, i “ljubav prema čovečanstvu” treba shvatiti jedino kao ljubav prema onome čovečanstvu koje si sam stvorio u svojoj duši; drugim rečima, sam sebe si stvorio, te i ljubav prema sebi samom – i koga, prema tome, nikad neće ni biti u stvari.

    Dostojevski Mladić

Ostavite odgovor

Required fields are marked *.